Hozzávalók:
- mirelit zöldborsó
- 1 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- sárgarépa
- zeller és/vagy gyökér
- só, esetleg ételízesítő
- petrezselyemzöld
- kicsi olaj vagy vaj
- esetleg némi levestészta
- esetleg egy kis őrölt kömény
A felkarikázott zöldségeket és az apróra vágott vöröshagymát pici sóval megpirítjuk a vajon, majd felöntjük egy kis vízzel és kb. 15 percig pároljuk. Ekkor adjuk hozzá a zöldborsót, és annyi vizet, amennyi majd a leves leve lesz. Felforraljuk, és kb. 5-10 perc után hozzáadjuk a a levestésztát, beleszórjuk a felaprított petrezselyemzöldet és belenyomjuk a fokhagymát. Így még 10 percig főzzük. Akkor marad a zöldborsóleves friss, akkor marad szép zöld színű a zöldborsó, ha csak kb. 15 percig főzzük, addig amíg egy kicsit, csak éppen hogy megráncosodik. Természetesen ez a főzési idő az átlagos mirelit (zsenge) zöldborsóra érvényes. Amennyiben friss zöldborsóból készítjük, igazodni kell ahhoz, mennyire zsenge vagy öreg a borsó.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése