2009. október 25., vasárnap

Zöldborsóleves

Gyerekkorom kedvenc levese volt. Sokáig úgy gondoltam, mindenki ugyanúgy, ugyanolyan "finomra" készíti, mint az anyukám. Később számos változattal találkoztam, de rá kellett jönnöm, hogy nekem ez az otthoni, egyszerű, friss zöldborsóleves ízlik a legjobban.



Hozzávalók:

  • mirelit zöldborsó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • sárgarépa
  • zeller és/vagy gyökér
  • só, esetleg ételízesítő
  • petrezselyemzöld
  • kicsi olaj vagy vaj
  • esetleg némi levestészta
  • esetleg egy kis őrölt kömény

A felkarikázott zöldségeket és az apróra vágott vöröshagymát pici sóval megpirítjuk a vajon, majd felöntjük egy kis vízzel és kb. 15 percig pároljuk. Ekkor adjuk hozzá a zöldborsót, és annyi vizet, amennyi majd a leves leve lesz. Felforraljuk, és kb. 5-10 perc után hozzáadjuk a a levestésztát, beleszórjuk a felaprított petrezselyemzöldet és belenyomjuk a fokhagymát. Így még 10 percig főzzük. Akkor marad a zöldborsóleves friss, akkor marad szép zöld színű a zöldborsó, ha csak kb. 15 percig főzzük, addig amíg egy kicsit, csak éppen hogy megráncosodik. Természetesen ez a főzési idő az átlagos mirelit (zsenge) zöldborsóra érvényes. Amennyiben friss zöldborsóból készítjük, igazodni kell ahhoz, mennyire zsenge vagy öreg a borsó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése