2010. november 8., hétfő

Fejeskáposzta leves




Ez a gazdag káposztaleves a szülői házból, anyukám konyhájából származik. Nagyon jellegzetes ízű, laktató leves, akár egytálételnek is megfelel.

Hozzávalók:

  • kb. 35 dkg káposzta
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 kisebb szál gyökér
  • 2-3 szeletnyi zeller
  • 1 db vöröshagyma
  • személyenként 1 db tojás (ehhez az adaghoz 4 db-ot tettem)
  • 5-6 szál babérlevél
  • csipetnyi őrölt kömény
  • kb. 2 kk fűszerpaprika
  • 2-3 ek étolaj
  • ízlés szerint tejföl
A karikára szelt sárgarépát, felvágott zellert, apróra vágott hagymát és a vékonyra szelt káposztát feltesszük vízben főni, babérlevéllel, köménnyel és sóval ízesítve. Viszonylag hamar megfő, 20-30 perc alatt. Mielőtt teljesen megpuhulna, beletörjük a tojásokat a levesbe (tehát kvázi buggyantott tojásként belefőzzük őket a levesbe) és keményre főzzük. Az olajat kissé felmelegítjük, elkeverjük benne a pirospaprikát és a leveshez adjuk, összeforraljuk. Tálaláskor tejföllel ízesítjük.

Célszerű a levest fogyasztás előtt akár egy fél nappal elkészíteni azért, hogy a babérlevél jól kiázzon benne, erősebb ízt adjon. Majd tálaláskor ki is vehetjük belőle a babérleveleket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése