2010. november 5., péntek

Mandulás-narancsos brokkolikrém




Ezt a receptet a napraforgós karfiolkrém mintájára készítettem, mandulával és narancslével ízesítve. A recept kiváló maradékfelhasználásra is: akár maradék párolt, főtt brokkolit, akár a fel nem használt brokkoliszárakat jól tudjuk így hasznosítani. A fotón látható krém teljes egészében a brokkoli száraiból készült.

Hozzávalók:

  • kb. 20 dkg brokkoli
  • kb. 5 dkg mandula
  • 3-4 dkg vaj
  • fél narancs leve
A brokkoliszárakat gőz fölött párolóedényben nagyjából puhára pároljuk. Közben a mandulát beleöntjük egy kis lábasnyi vízbe, felforraljuk a vizet, 1-2 percet állni hagyjuk benne, majd lehűtjük hideg víz alatt és lehúzzuk a mandula belső héját. Ha nem szeretnénk forralni a mandulát, az is megteszi, ha forró vízben áztatjuk egy kicsit. Így valamivel tovább tart, hogy lejöjjön a héja.

A kihűlt brokkolit és a mandulát a botmixer poharába öntjük, hozzáadjuk a langyos vagy hideg vajat, sózzuk, meglocsoljuk a narancslével és alaposan pürésítjük. Pár órát hűtőben érleljük, hogy az ízek összeérjenek és nagyjából megszilárduljon. Fogyaszthatjuk kenyérre kenve, pirítóssal, vagy zöldségmártogatósnak is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése