2010. november 15., hétfő

Rakott brokkoli





A rakottasok variálhatósága úgy gondolom, szinte kimeríthetetlen. Ez egy nagyjából hagyományos változat, számunkra kicsit pikánsabb fűszerezéssel, mint amit az otthoni konyhából hoztam magammal. Rizs helyett kölessel készült. Ez egyrészről ízanyagában is más jelleget kölcsönöz az ételnek, másodsorban sokkal gyorsabban elkészül.

Hozzávalók:

  • 50 dkg brokkolirózsa
  • 20 dkg darált hús, jelen esetben pulykából készítettem
  • 10 dkg köles
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • kb. 500 gr tejföl
  • kis víz a tejfölhöz
  • pár dkg vaj
  • 2 db tojás
  • csipetnyi kakukkfű
  • 1 kk őrölt rozmaring
  • csipetnyi majoránna
A brokkolit apró rózsáira szedve gőz fölött fogkeményre pároljuk. Közben az apróra vágott vöröshagymát és a darált húst sózzuk, kis olajon fehéredésig pirítjuk, majd kis vizet öntve rá pároljuk. Mikor már majdnem készen van, hozzáadjuk a kölest, a fűszereket és a zúzott fokhagymát. A kölessel kb. 10-15 percen át pároljuk még víz hozzáadásával. A vizet teljesen lefőzzük róla. Ha készen van, a húsos-köleses masszához hozzáadunk egy tojást.

Egy szélesebb jénai vagy kisebb tepsi alját megrakjuk vajszeletekkel, majd erre terítjük szét a brokkolit. A tejfölt elkeverjük egy tojással, sóval, 1-2 dl vízzel lazítjuk, majd ennek a masszának kb. egyharmadát-felét a brokkolira öntjük. Ezen szétterítjük a köleses-húsos masszát. A tetején egyenletesen eloszlatjuk a maradék tejfölös masszát.

180-200 fokos sütőben sütjük kb. 20 percen át, illetve addig, míg a a tejfölös massza már kissé megszilárdul, esetleg kicsit el is kezd pirulni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése