2010. november 7., vasárnap

Párolt lilakáposzta



A párolt fejeskáposztához hasonlóan a lilakáposztát is el lehet készíteni ugyanúgy, kissé savanykás ízesítéssel, párolva. Őszi-téli ételeinkhez szép színes köret. Ez a változat talán a létező legegyszerűbb, kissé szelídítve a hagyományos ízeket.

Hozzávalók:

  • k. 80 dkg lilakáposztához
  • 3 közepes fej vöröshagyma vagy lilahagyma
  • 4-5 ek étolaj
  • kb. 2-3 kk só
  • kb. 1 kk méz
  • kb. 2 kk borecet
A káposztát vékonyra szeljük, a hagymákat szintén. Széles aljú lábasban vagy serpenyőben célszerű készíteni, hogy minél nagyobb mennyiségben érjen le az edény aljára. A hagymát és a káposztát megsózzuk, meglocsoljuk egy kis étolajjal és folytonos kevergetés mellett elkezdjük lepirítani. A sózásnak köszönhetően saját levet is fog engedni, ebben hagyjuk párolódni vagy 10 percen át. Öntünk hozzá egy kis vizet, épp csak annyit, hogy ellepje (vagy annyit se), és gyakori kevergetés mellett készre pároljuk. Ha szükésges, inkább közben pótoljuk a vizet, ne egyszerre legyen túl sok rajta. Közben ízesítjük egy kis mézzel és borecettel. Viszonylag gyorsan, 30-40 perc alatt készen van, attól függően, ki mennyire puhán szereti.

A fotón grillezett csirkemell köreteként szolgál.

A teljesen hagyományos ízesítés a cukor-ecet-só kombinációjából szokott állni, ebből hozható ki egyéni ízlés szerint a jellegzetesen pikáns, édeskés-savanykás íz. A cukor használatának előnye, hogy lehet vele egy kicsit karamellizálni is a káposztát. Én ezt az ízkombinációt azonban általában túl erősnek szoktam találni, ezért használok inkább egyéb, szelídebb, ízesebb ecetfélét a hagyományos ételecet helyett, és mézet a cukor helyett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése