Születésnapi tortát készültem sütni. Az ünnepelt valamilyen gyümölcsös tortát szeretett volna. Sürgetett az idő, így az itthon föllelhető hozzávalók megszabták a kereteket, így döntöttem a körtetorta mellett. Szerettem volna valamilyen nem hagyományos piskóta közé tölteni a krémet és a gyümölcsöket, így találtam rá a fűszer és lélek oldalán található körtetorta receptre. A tésztán csak egy kis változtatást tettem (nekem már ránézésre is túl édes volt), a krém amit készítettem hozzá viszont teljesen más.
Ez a tortakarika egyébként rendkívül ízes, a körte és a dió íze is érzik rajta. Nagyon omlós állagú, ezért a formából való kivételnél és a kettévágásánál különösen legyünk óvatosak, nehogy széttörjön, megrepedjen. Csak akkor vágjuk ketté, ha már kihűlt.
Hozzávalók:
a tortakarikához:
- 1 bögre finomliszt
- 1 bögre darált dió
- 1 csomag sütőpor
- 3/4 bögre étolaj
- 1/2 bögre nádcukor
- 2 db körte lereszelve
- 1/2 bögre joghurt
- 1 tojás
a krémhez:
- 250 gr mascarpone, vagy valamilyen natúr krémsajt
- 2 dl tejszín
- 5 dkg porcukor
- habfixáló
- 2 csomag zselatin fix (vagy valamilyen zselatin, kb. 8 dl krém megkötéséhez)
- 8 db közepes nagyságú körte (több is lehet)
- 2 ek méz
- 2-3 dkg vaj
6 db körtét meghámozunk, a magházat kivágjuk, vékony cikkekre vágjuk. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a mézet, majd beleforgatjuk a körtecikkeket és kb. 5 percen át folyamatosan kevergetve pároljuk.
2 db körtét szintén meghámozunk, magházát kivágjuk, majd leturmixoljuk. Simára keverjük a krémsajttal, a porcukorral. A tejszínt fölverjük némi habfixálóval, hozzákeverjük a zselatin fixet (ezt a fajtát hidegen hozzá lehet keverni, de mindig az adott fajta zselatin használati utasítását kövessük), majd összekeverjük a krémmel. Egy kis időre hűtőbe tesszük.
A tortakarika alját visszahelyezzük a formába. Rátesszük a krémnek kb. 2/3-át, majd szépen elhelyezzük rajta a körteszeleteket, belenyomkodjuk egy kicsit a krémbe. Rátesszük a tortakarika másik felét, majd hűtőbe tesszük dermedni 2-3 órára.
A tortaforma szélén késsel végigmegyünk, hogy biztosan elváljon a torta a forma szélétől, majd meglazítjuk a kapcsokat. A torta oldalát és a tetejét bevonjuk a maradék krémmel, majd megszórjuk darált dióval. További pár órára hűtőbe tesszük szilárdulni, összeérni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése