2010. október 21., csütörtök

Kelkáposztafőzelék pulykafasírttal




Egy hagyományos ebéd úgy elkészítve, ahogyan én szeretem. :)

Kelkáposztafőzelék

A friss, élénk színű kelkáposzta igazán finom tud lenni. Ennél a zöldségnél különösen fontos, hogy ne használjunk fonnyadt, fakó példányt, mivel a kelkáposztának, ha nem friss, rémesen semmilyen íze tud lenni a frisshez képest.


Hozzávalók:

  • 1 fej kelkáposzta, nagysága attól függően, mennyit főzeléket szeretnénk
  • 1 kis fej káposztához 3-4 gerezd fokhagyma (nagy fejhez egy egész fej is mehet)
  • majoránna
  • 1-2 ek tejföl ízlés szerint
  • fél ek keményítő

A külső, esetleg sérültebb, fonnyadtabb leveleket leszedjük. A káposztát félbe majd negyedekbe vágjuk, vékony csíkokra vágjuk. Föltesszük főni annyi vízben, hogy ellepje. Ha szükséges, pótoljuk közben a vizet, de soha nem szükséges hozzá annál több, mint amennyi éppen hogy csak ellepi. Közben sózzuk, fűszerezzük, belenyomjuk a fokhagymagerezdeket.

Kb. fél-háromnegyed óra főzés elég neki, ha szeretnénk nem akarjuk túlságosan szétfőzni és szeretnénk megőrizni a káposzta friss jellegét, ízanyagát. Pár kanállal kiveszünk belőle, hozzáadjuk a tejfölt és a keményítőt, botmixerrel egyenletes állagúra keverjük, majd összeforraljuk a főzelékkel.

Ahhoz, hogy a jó káposztaíz megmaradjon, a friss káposztán kívül nagyon fontos, hogy valóban csak minimális sűrítőanyagot (keményítőt, lisztet, zabpelyhet... ki mivel szereti) adjunk hozzá, és csak minimális mennyiségű legyen az a főzőlé, amit így be kell sűríteni. Végül is nem habarásfőzelékről, hanem káposztafőzelékről van szó.

Fasírt

Ez egy teljesen hagyományos, amolyan Horváth Ilona-féle, minden magyar háztartásban hasonlóan készülő fasírt, némi többlet fűszerezéssel.


Hozzávalók:

  • 30 dkg darált hús pulykából (én combhúst használtam)
  • másfél darab kifli
  • kb. 1 dl tej
  • 1 db közepes fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás
  • kb. 2 kk só
  • őrölt bors
  • majoránna
  • 1 kk pirospaprika
  • 1 ek kacsazsír
  • zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez
A kifliket (esetleg kenyérbelet vagy zsemlét) megöntözzük a tejjel, áztatjuk 1-2 órát (ha nagyon szikkadt, ez szükséges lehet), majd krumplinyomóval vagy villával alaposan összetörjük.
A hagymát apróra vágjuk és kacsazsíron megpirítjuk.
A kacsazsír és a pulykahús remekül illik egymáshoz, lévén a pulyka viszonylag száraz hús, a kacsazsír pedig egy jó zamatos zsiradékféle. Mivel mi bizonyos időközönként szoktunk kacsát sütni, abból értelemszerűen kisül valamennyi zsír, amit elteszünk sütni-főzni.

A darált húst jól összedolgozzuk a kiflikkel, a hagymával, a tojással, az apróra zúzott fokhagymagerezdekkel és a fűszerekkel. Az olajat felforrósítjuk. Közben a masszából féltenyérnyi laposabb korongokat formázunk zsemlemorzsával megszórt deszkán, majd közepes tűznél az olajban mindkét felüket alaposan átsütjük.

Ez a massza elég lágy, de ha zsemlemorzsával megszórt deszkán dolgozunk vele, szépen összeáll. Én azért szeretem gombócok helyett inkább korongszerűre formázni, hogy biztosabban átsüljön. Melegen és hidegen egyaránt finom, mindenféle főzelékekhez és salátákhoz ideális feltét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése