Ezt a receptet teljes egészében a desszert.eu oldaláról vettem át. Nem igazán tudok mit hozzátenni, ez a recept úgy jó ahogyan van. Az oldalon az egyes lépéseket követve nagyon egyszerűen elkészíthető. A recept további előnye, hogy annak ellenére, hogy kelt tészta, viszonylag gyorsan készen van. Nem kell sokáig gyúrni, elég rövid ideig keleszteni. Sóból én valamivel többet tettem hozzá (10 gr-ot), nekünk így ízlett.
Hozzávalók (kb 80 dkg-hoz)
- 500 g liszt
- 6 g só
- 100 ml olaj
- 1 db tojás
- 50 ml langyos tej
- 30 g élesztő
- 45 g szemes mák
- 200 ml 20%-os tejföl
Elkészítés
1. A sütőt előmelegítjük 220 C-ra.
2. A liszthez hozzáadjuk a sót, majd összemorzsoljuk az olajjal, beletesszük az egésztojást és a langyos tejben feloldott élesztőt.
3. Belekeverjük a mákot, és a tejfölt. Addig gyúrjuk, amíg az edény falától el nem válik a tészta. 20 percig pihentessük.
FIGYELEM! Liszttől függően lehet tenni egy kevés olajat pluszba a tésztához, ha nagyon keménynek találjuk!
FIGYELEM! Liszttől függően lehet tenni egy kevés olajat pluszba a tésztához, ha nagyon keménynek találjuk!
4. Ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és kis - maximum 3 cm átmérőjű - pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. Tojással kenjük meg.
FIGYELEM! Fontos, hogy 3 cm-nél ne legyenek nagyobb átmérőjűek a pogácsák, mert ez a tészta nagyon tömör, és nagy méret esetén nem fog átsülni, valamint az íze sem lesz optimális.
FIGYELEM! Fontos, hogy 3 cm-nél ne legyenek nagyobb átmérőjűek a pogácsák, mert ez a tészta nagyon tömör, és nagy méret esetén nem fog átsülni, valamint az íze sem lesz optimális.
5. Újabb 10-15 perc pihentetés után előmelegített sütőben 220 C-on 10-15 perc alatt készre sütjük. Akkor jók a pogik, mikor szépen megpirultak, a pörzsanyag fogja adni az aromákat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése