2010. október 30., szombat

Tejfölös-póréhagymás gombakrémleves




Ez egy nagyon intenzíven gombaízű krémleves, a póréhagyma és a tejföl édeskés-savanykás pikáns ízével.

Hozzávalók:

  • kb. 30 dkg champignon, vagy egyéb gomba
  • 1 hosszú szál póréhagyma
  • 3-4 dkg vaj
  • 3 dl tejföl
  • 1 kk keményítő
  • csipetnyi őrölt rozmaring
A póréhagymát fölkarikázzuk, a gombát is fölaprítjuk. A vajat megolvasztjuk egy szélesebb lábosban, majd a hagymát és a gombát hozzáadjuk, sózzuk és megpirítjuk benne. Hosszan, kb. 10 percen át hagyjuk a vajon pirulni, hogy eresszenek saját levet is a zöldségek. Közben rozmaringgal fűszerezzük. Kevés vizet adunk hozzá, majd botmixerrel pürésítjük. Jól összekeverjük a tejföllel és a keményítővel is, majd annyi vizet adunk hozzá, amennyi levest szeretnénk (ez nagyjából egy 4-5 személyes adag), majd összeforraljuk.

Levesbetétnek adhatunk hozzá pirított gombaszeleteket, vagy bármi mást, pl. reszelt sajtot, pirított kenyérkockákat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése