2010. október 28., csütörtök

Sült csirkecsíkok brokkolival, wokban


Egy időben nagyon sokat használtam wokot, de aztán átszoktam a serpenyőben való párolásra, mert a serpenyő kezelése a wokhoz képest jóval egyszerűbb. Wokban való főzéskor sokkal több időbe kerül magának az edénynek a kezelése, mint a főzési idő. Ha viszont rászánjuk azt az energiát az edényre (ugye kitörölni, mosogatóba ugye nem lehet beletenni, bele se férne, kitörlés után szárítani vagy szárazzal kitörölni, olajozni, ráadásul még emelgetnem is nehéz az edényt.... brrrr), nagyon zamatos ételeket kapunk benne. Wokban való főzéskor a zöldségek és a hús nagyrészt kevés zsiradékban, az edény falánál pirul, gyorsan, így minden roppanósan friss marad. Én szoktam egy kicsit párolni is benne a húsokat, mert kétségeim vannak, biztosan átsül-e attól a rövid pirítástól. Így azonban már biztos az eredmény.

Ez egy jó fűszeres, ám nem erős zöldséges-húsos étel.

Hozzávalók:

  • 25 dkg csirkemell, vékony csíkokra vágva, vagy apróra felkockázva
  • 25 dkg brokkolirózsa
  • 2 db paradicsompaprika vagy kaliforniai paprika
  • 2 kk só
  • 1/2 kk őrölt római kömény
  • 1/2 kk őrölt koriander
  • csipetnyi őrölt gyömbér
  • 1 kk kurkuma
  • csipetnyi őrölt fehérbors
  • 1 kk méz
  • 5-6 ek étolaj
Ez a mennyiség egyéb köret nélkül 2-3 személyre elegendő.

A bőr nélküli, kicsontozott csirkemellet még előző nap (vagy legalább pár órával főzés előtt) vékony csíkokra vágjuk vagy apróra felkockázzuk. A fűszereket 3-4 evőkanál olajjal bekeverjük és a csirkével jól átforgatjuk. Így pácoljuk hűtőben egy éjszakán át.

A brokkolit kisebb rózsákra szedjük. A vastagabb szárrészt levágjuk, félretesszük, az majd jó lesz másra. A paprikákat magházuktól megtisztítjuk és vékony csíkokra vágjuk.

A wokot 1-2 evőkanál olajjal felhevítjük, majd beleöntjük a csirkét. Folytonosan kevergetve kb. 5 percig pirítjuk. Ekkor öntünk alá egy pici vizet és fedő alatt pároljuk is. Ez is kb. 5 percig tart csak. Ez idő alatt azt a pici vizet el is fövi, csak az olaj és a husi marad. Ezután hozzáöntjük a zöldségeket, így is pirítjuk kb. 5 percet, majd kevés vízzel pároljuk is. Ha közben szükségesnek érezzük, természetesen sózzuk még utána.
Az egész főzési művelet kb. 20 percet vesz igénybe. Ennyi idő alatt biztosan átsül a hús is, a zöldségek pedig enyhén megpuhulnak, miközben roppanósan frissek maradnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése