2010. október 27., szerda

Zellerkrémleves

Ez a leves mára klasszikussá vált a konyhánkban. Még több évvel ezelőtt talán ez volt az első krémleves, amit életemben először készítettem.


Hozzávalók:

  • egy közepes nagyságú (30-35 dkg-os) zellerhez:
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • kb. 3 dkg vaj
  • kb. 1 dl tejszín
  • 1 db tojássárgája (elhagyható)
  • 1 kk keményítő
  • őrölt szerecsendió
  • esetleg őrölt fehérbors




A vajat megolvasztjuk a fazékban, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát és a felkockázott zellert. Sózzuk, megpirítjuk egy kicsit a vajon, hagyjuk hogy eresszen egy kis saját levet. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, majd kb. negyedórán át pároljuk. Közben csipetnyi szerecsendióval és fehérborssal fűszerezzük.

Párolás után botmixerrel pürésítjük, majd elkeverjük a tejszínnel és a keményítővel, esetleg egy tojássárgájával is. Felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 1, 1,2 liternyi levest kapjunk, majd összeforraljuk. Ennél jobban nem érdemes fölhígítani, mert akkor veszít a jellegzetes zeller ízből.

Tálalhatjuk pirított kenyérkockákkal, levesgyönggyel, olajos magvakkal, reszelt sajttal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése