Hozzávalók:
- egy közepes nagyságú (30-35 dkg-os) zellerhez:
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- kb. 3 dkg vaj
- kb. 1 dl tejszín
- 1 db tojássárgája (elhagyható)
- 1 kk keményítő
- só
- őrölt szerecsendió
- esetleg őrölt fehérbors
A vajat megolvasztjuk a fazékban, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát és a felkockázott zellert. Sózzuk, megpirítjuk egy kicsit a vajon, hagyjuk hogy eresszen egy kis saját levet. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, majd kb. negyedórán át pároljuk. Közben csipetnyi szerecsendióval és fehérborssal fűszerezzük.
Párolás után botmixerrel pürésítjük, majd elkeverjük a tejszínnel és a keményítővel, esetleg egy tojássárgájával is. Felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 1, 1,2 liternyi levest kapjunk, majd összeforraljuk. Ennél jobban nem érdemes fölhígítani, mert akkor veszít a jellegzetes zeller ízből.
Tálalhatjuk pirított kenyérkockákkal, levesgyönggyel, olajos magvakkal, reszelt sajttal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése