Ezen a néven rengeteg receptet találhatunk. Én a friss cipótól most mindenesetre eltekintek. Ha egyszerűbben szeretnénk megoldani ezt a kérdést, ehetjük levesgyönggyel, sajttal, pirított kenyérkockákkal, fokhagymás pirítóssal.
Az alapléről az a tapasztalatom, hogy ha többféle hagymából készítjük, sokkal gazdagabb ízű, mintha csak vöröshagyma lenne benne. Természetesen elkészíthető csak vöröshagymából is, ha csak az van itthon.
Hozzávalók:
- 1 hosszú szál póréhagyma
- 3-4 fej közepes nagyságú vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- metélőhagyma
- 1 csokor újhagyma
- másfél dl tejszín
- 2-3 dkg vaj
- só
- őrölt szerecsendió
- esetleg csipetnyi fehérbors
- 1 kk keményítő
Botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a tejszínt, elkeverjük a keményítővel. Megszórjuk metélőhagymával és az újhagyma apróra vágott zöld szárrészével, hozzáadunk annyi vizet, hogy ez a levesmennyiség kb. 4 személyre elegendő legyen és összeforraljuk. Jobban nem érdemes fölhígítani, mert akkor az az íz rovására megy. A végén adhatunk hozzá egy kis fehérborsot is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése